Курти: Сърбия разпространява пропаганда за насилие срещу сърби в Косово

Албин Курти

Косовският премиер Албин Курти заяви, че всеки човек в Косово знае, че сръбската пропаганда за насилие срещу сърби е точно това - пропаганда.

Курти посочи в социалната мрежа "Х", че "фактите говорят сами за себе си, разкривайки коварни лъжи и разкривайки докъде би стигнал един авторитарен режим, за да сее хаос".

В подкрепа на това твърдение той представи информацията, че в периода от 2021 г. до 2024 г. в Косово са извършени 86 убийства, от които в 81 случая жертвите са албанци, трима сърби и две други националности.

По този повод премиерът на Косово не предостави данни за броя на етнически мотивираните атаки срещу сърби от идването на власт на Самоопределение, които са над 500 през предходните три години според официални данни на Службата за Косово и Метохия, включително атаки срещу частна собственост и храмове на СПЦ, побои като неотдавнашния случай в Северна Митровица, раняването на сръбски деца на Бъдни вечер, стрелбата в гръб от косовската полиция, използването на прекомерна сила...

"Официалната полицейска статистика показва, че от 2021 г. до 2024 г. в Косово са извършени общо 86 убийства: 81 албанци, трима сърби и две жертви от други националности. През 2022 г. сърби са били убити годишно, две в община Северна Митровица и едно в Грачаница. За трима има само заподозрени сърби в убийствата“, написа Курти и спомена инцидента в Банска.

„Откроява се случаят с Банска, където трима сръбски участници загинаха в сблъсък с полицията след убийството на полицая Африм Буняку на 24 септември“, каза Курти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа